Jedilnik za hujšanje

Če iščete jedilnik za hujšanje, ste našli pravi naslov. Jedilnik za hujšanje je sestavljen iz vseh skupin hranil, ki jih naše telo potrebuje. To vključuje:

 • beljakovine
 • maščobe
 • ogljikove hidrate
 • vitamine
 • minerale
 • valknine

Beljakovine v jedilniku so nujno potrebne, saj sestavljajo naše telo. Beljakovine so potrebne za obnovo našega telesa in to skoraj vseh celic v telesu.

Maščobe so prav tako nujno potrebne za življenje. Seveda pa govorimo o zdravih maščobah. To so nenasičene maščobe, ki jih najdemo večinoma v rastlinah, kot so npr. oreščki in semena.

Ogljikove hidrate, po domače sladkorje, potrebujemo za energijo. Te telo lahko takoj izrabi za energijo, če pa jih pojemo preveč, jih telo skladišči v obliki maščob. Zato je pomembno, da je jedilnik za hujšanje sestavljen tako, da ne vsebuje preveč enostavnih ogljikovih hidratov.

Ogljikovi hidrati so tudi vlaknine, ki pa jih naše telo ne more izrabiti za energijo in ne vplivajo na kopičenje maščobe v teselu. Vlaknine nase vežejo (odvečne) maščobe v krvi, pomagajo, da smo siti dlje časa in da imamo dobro prebavo. Spomnimo se samo, kakšno prebavo imamo, če jemo veliko kislega zelja, repe, sadja, … Vsa ta hrana namreč vsebuje veliko vlaknin.

Vitamini in minerali so naravno prisotni v domači hrani, se pravi tisti, ki nam zraste doma na vrtu, v veliko manjših količinah pa v hrani, ki jo pridelujejo industrijsko na plantažah in velikih njivah. Vitamini in minerali so pomembni za dober imunski sistem ter potek vseh procesov v telesu.
Kako bi izgledal jedilnik za hujšanje?

Jedilnik za hujšanje mora vsebovati manj kalorij, kot jih porabimo. Poraba kalorij (energije) je odvisna od naše fizične in psihične aktivnosti preko dneva. Če delamo na vrtu ali če igramo košarko, porabimo precej več kalorij, kot če vse dan sedimo za pisalno mizo. Jen primer jedilnika za hujšanje bi bil takle:

ZAJTRK:

1 HERBALIFE® FORMULA 1 SHAKE + 1 ENOTA SADJA

Primer:
2 ravni jušni žlici mešanice Formule 1 + 2,5 dcl nemastnega ali sojinega mleka + ½ banane

ALI:

1 BELJAKOVINSKA ENOTA + 1 ENOTA SADJA
Primer:
7 jajčnih beljakov (trdo kuhanih ali kot omleta) + ½ grenivke
ALI:
• 1 skodelica nemastnega cottage sira + 1 skodelica ananasa

DOPOLDANSKA MALICA:

1 BELJAKOVINSKA ENOTA + 1 ENOTA SADJA
Primer:
1 Herbalife® beljakovinska ploščica

KOSILO:

1 HERBALIFE® FORMULA 1 SHAKE + 1 ENOTA SADJA
Primer:
2 ravni jušni žlici mešanice Formule 1 + 2,5 dcl nemastnega ali sojinega mleka + 1 skodelica jagod

ALI:

2 BELJAKOVINSKI ENOTI + 2 KOSA ZELENJAVE + SOLATA + 1 ENOTA ŽITARIC
Primer:
180-240 g na žaru pečenih piščančjih ali puranjih prsi, riba, tuna ali školjke
IN 2 skodelici dušenega stročjega fižola
IN 4 skodelice solate z lahkim dresingom
IN ½ skodelice rjavega riža

POPOLDANSKA MALICA:

1 BELJAKOVINSKA ENOTA + 1 ENOTA SADJA
Primer:
1 paket pražene soje + ena sveža pomaranča

VEČERJA:

2 BELJAKOVINSKI ENOTI + 2 ENOTI ZELENJAVE + SOLATA + 1 ENOTA ŽITARIC
Primer:
240g na žaru pripravljene ribe s teriyaki omako
IN 1 skodelica na pari kuhane špinače + 1 skodelica dušenega korenja
IN mešanica zelene solate z lahkim prelivom
IN ½ skodelice rjavega riža

Da bi bil jedilnik za hujšanje čim bolj pester, vam lahko pri tem svetujejo naši wellness svetovalci. Za nasvet nas kontaktirajte na 031 364 682 ali nam pišite na info@prehrana-zdravje.si ali izpolnite kontaktni obrazec.

Preberite še:

 • Novi napitek Herbalife F1 Free je brez glutena, laktoze ali soje. Zagotavlja odlično ravnotežje visoko kakovostnih grahovih beljakovin, osnovnih m ...

 • Zdrava prehrana se v medijih omenja praktično vsak dan, a še vedno večina Slovencev ne ve, kaj zdrava prehrana v resnici je. Zadnja leta se veliko ...

 • Naša prehrana je za hujšanje ključnega pomena. Poglejmo si za začetek, kateri so ključne dejavniki za uspešno izgubljanje telesne teže: več ...

 • Vanilijev šejk z banano Okusen in uravnotežen Herbalife šejk. Potrebu ...

 • Shujšati lahko, vprašaj me kako! Hujšanje brez lakote Vas štetje kalor ...